Mis teeb köögi kauakestvaks? Mida tuleks jälgida uue köögi soetamisel?

Mis teeb köögi kauakestvaks? Mida tuleks jälgida uue köögi soetamisel?

Sul on käsil uue kodu sisustamine? Või olemasoleva renoveerimine?

Mis peaks olema tähtsaim ost uue kodu rajamisel ? - KÖÖGIMÖÖBEL!  Alljärgnevas tuleb ka selgitus - miks just see! 

Justnimelt köögiMÖÖBEL on see tähtis element sinu kodus mis peaks kaua kestma ja kuhu tasuks investeerida. Oma töös näeme tihti aga hoopis vastupidist suhtumist - köögitehnika peab olema kallis ja nimekas  ning et eelarvest välja ei kaldutaks, makstakse lõivu just köögimööbli arvelt. Meie soovitus on kindlalt vastupidine - kõike muud saab aja möödudes kergelt välja vahetada aga köögimööbli vahetus, mis liigagi väheste aastate möödudes on ära väsinud - tähendab juba korralikku segadust elujärjes ja ulatuslikku remonti. Köögitehnikat on aga alati võimalik kerge vaevaga vahetada, sest mõõdud on standardsed. Samuti tööpinda ja tagaseina - juhuks kui soovid oma köögile aastakümnete pärast vahelduseks uut välimust ja värskust anda -  siis on ka neid muudatusi kerge ette võtta. Uue kodu rajamisel on ju kõike korraga vaja ja väljaminekuid on palju. Meie soovitus on ka et pigem uue diivani või voodi ostu võiks panna ootelistile. Sest kui  köögi tuumik mööbli näol on soetatud läbimõeldult kvaliteetne - headest materjalidest ja korralike tehniliste näitajatega valmistatult, siis peab see vastu aastakümneid ja enamgi veel ning see on tõsine investeering tulevikku. Meil on näiteid, kus 90-ndate lõpus ostetud üks esimestest Eestisse jõudnud läikivas viimistluses värvitud valge köök uhkeldab siiani merevaatega apartmendis kesksel kohal ning samal aastakümnel ostetud täispuit raamuksega rustikaalne köök linnalähedases eramus näeb välja ikka veel nagu uus. Nendes köökides pole põhjust olnud mittemingisuguseid värskendusi ette võtta, sest kõik on siiani püsinud perfektne. Need on vaid kaks näidet, kuid pikk praktika Eesti turul on näidanud, et meie poolt pakutavate firmade köögimööblid on “kauamängivad”! Itaalia pikka ajalukku ulatuv mööblitootmise traditsioon on taganud kvaliteedi säilimise ka ajalises lõikes.

Mida tasub jälgida et valitav mööbel oleks kauakestev?  

Esiteks peaks vaatama teadliku pilguga üle materjalid: tähtis on kindlasti karkassi materjal ja sisemiste riiulite paksus ja tihedus.

Poodiumi poolt esindatud tootja mõtleb kvaliteedile ja elegantsile ka elementide piires. Näiteks käepidemeteta köökide jaoks on seinakappide põhi varustatud alumiiniumprofiiliga, mis loob köögis uste avamiseks vajaliku ruumi. See profiil kaitseb lisaks esteetilisele küljele ka mööblikonstruktsiooni kasutamise ja löökide eest. Võimalik on ka vaheriiul katta alumiiniumprofiiliga, mis toimib ka selle kaitsena.

Teiseks väga oluliseks teguriks on uste hinged. Meie tootjad kasutavad vaid kõrgekvaliteetseid lahendusi. Tootja Dibiesse näiteks on oma köökides varustatud uusima põlvkonna integreeritud aeglustava toimega Silenta + Salice hingedega. See süsteem võimaldab hingesid reguleerida kas kiiremaks või aeglasemaks sulgumiseks. See integreeritud tehnoloogia on varustatud kahe silikoonõli amortisaatoriga, mis tagavad pidurdusjõu erakordse püsivuse, tagades igale uksetüübile ideaalse sulgemise.

Alljärgnevas videos on ka näha lähemalt SILENTIA SALICE uksehingede uuenduslikus ja  revolutsioonilisest muutusest: 

Juba neile kahele tegurile tähelepanu pöörates saab tagada köögi pika teenimisaja sest need tegurid annavad kindluse, et ei juhtu kunagi seda, et hing ära väsib või kinnituskoht ukses või karkassis pudedaks muutub.

Uksed on eraldi teema. Et köögi välimus oleks aja möödudeski veatu, on uste vastupidavus ja kvaliteet väga oluline. Üsna uus materjal köögimaailmas - FENIX NTM paneel - on uue põlvkonna materjal, mis on puitkiudpaneel, kaetud uuendusliku materjaliga mis on saadud kõrgsurve termolamineerimisega. Väline osa saadakse nanotehnoloogiate abil - uue põlvkonna vaikudega töödeldud pinnana. See on väga tugev materjal. FENIX NTM saadakse nanotehnoloogia abil, mis muudab selle väga vastupidavaks, hõlpsasti puhastatavaks ja taastatavaks: kõiki mikrokriipe saab termiliselt parandada.

Uuemaks materjaliks on ka ECO PET mis on sisult MDF paneel, pealt kaetud kvarts-ja akrüülpolümeeride seguga vesiemulsioonis, mille pinnakaitse on kahekomponendiline akrüül-polüuretaanvärv. Jällegi - väga tugev ja vastupidav ukse materjal mis kannatab ka suuremaid lööke ja muljumisi.

Spoonuksed koosnevad puitlaastplaatpaneelist ja spoonitud vertikaalse süüga spoonist. Uste paksus on 22 mm. Täispuitraamuksed on aga 24 mm- sed - vertikaalse puusüüga täispuitraam, sisemine tahvel spoonitud. Puit, mida kasutatakse täispuidust mööbli tootmiseks, on erilise kuivatuse läbinud ning seega ei teki kodus ülespandult enam kuivamispragusid ega muid defekte.

Värvitud - nii läikiv kui matt viimistluses – on juba vanad tuttavad oma mugavuses puhastamise osas ning ka vastupidavuses. Itaalia tootjate läikvärv ei muutu ajas üldse, vaid läigib ka 10-20 aasta pärast sama kirkalt kui algselt.

Köögimööbel koosneb väga paljudest erinevatest väga tähtsatest komponentidest– erinevad materjalid, süsteemid, mehhanismid, valgustus ja mida kõike veel. See komplekt peab koosnema parimast, et ajahammas teda purema ei saaks! Poodiumi poolt pakutavate firmade sahtli- ja korvisüsteemid kannavad 40 -70 kg ja on täielikult väljatõmmatavad ning on suurepärase liikumiskvaliteediga ning pidurisüsteemiga, valgustuseks on tootjatel laias valikus lisavarustust, pakkudes välja LED-tehnoloogia, mis on mitmes mõttes soodne: see tarbib vähem ja on pikaealisemad. Variantideks on erinevad lahendused , milledest üks on valguspaneel ülemise kapi põhjaks. See lahendus valgustab kappi ka seestpoolt. Kõik need kümned erinevad detailid tagavadki sinu köögi suurepärase ja pikaajalise toimimise. 

Poodiumi poolt pakutavad Itaalia tootjad arendavad oma tootmist väga laias spektris: iga toote kvaliteedi ja jõudluse parendamine viiakse läbi igas komponendis eraldi, et tagada jõudlus, kestvus ja üha kõrgem kvaliteeditase. Kauakestva funktsionaalsuse ja mugavuse tagavad just need pikas praktikas läbi proovitud ja välja valitud mehhanismid, tipptasemel tehnoloogiad ja seadmed, mis vastavad kõige paremini meie igapäevastele vajadustele ja pikaealisusele.

Kõike eelpool kirljeldatut saadab sõnum –SÄÄSTLIKKUS JA AUSTUS LOODUSE VASTU.

 

Aina rohkem pööratakse tähelepanu materjalide osas korduvkasutamisele. Näiteks puitosade paneelidel on madalaim formaldehüüdisisaldus, mis saadakse puitmaterjali korduvkasutamisel: sellest tulenev eelis on keskkonna ja looduse kaitse ning pikk eluiga ja kõrged kvaliteedistandardid.

 

Ka kasutatav pakend on 100% taaskasutatav (polüstüreen, papp, kokkutõmbumispakend). See kõik võimaldab vähendada tootmikulusid, andes sellega ka  ostjale majanduslikku kokkuhoidu.

 

Selle koha peal on vist kohane viidata, et imekombel Itaalia köögimööbel ei eristugi hinnalt enam väga Eesti tootja omast, klientide hinnapakkumiste võrdlused on kinnitanud, et hinnad on enam vähem ühte auku.

Köögimööblit võiks osta vaid kord elus. Kui see on sinu poolt õnnestunud/teadlik valik, siis nii see ongi. Pikaajaline tarbimine – ka see kuulub säästliku eluviisi deviisi alla.

Iga uue köögi rajamine nõuab personaalset lähenemist ja -planeerimist. Erinevate võimaluste - mõõtude, pere harjumuste ja vajaduste kogumiga arvestades - on see justkui rätsepatööna valmiv tervik ekstra just sellele omanikule, mis saab lõppvaatuse demonstratsioonesinemisena  - ülespanekuga uues kodus või renoveeritavas, justkui uues kodus. Protsess uue ja õige lahenduse ja mudeli leidmiseks võtab vahel kauem aega kui arvata oskakski.

Meie oleme nii Pärnu mnt 66-s kui internetiavarustes – pakkumaks võimalusterohkeid ideid ja kaua kestvat kööki. Kirjuta ja joonista, saada meile oma ruumi põhiplaan ning “rätsepad “ asuvad mõõtude järgi “lõikeid” tegema sinu uuele kauakestvale köögile! 😉

Kersti Rea
Sisustussalong Poodium loominguline juht

Artiklis kasutatud fotod tootjalt Dibiesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *