Ülevaatlik ekskurss sisekujundusmaastiku uude aastakümnesse

Ülevaatlik ekskurss sisekujundusmaastiku uude aastakümnesse

Nagu igal aastal on põnev juba ette teada saada millised on uued suundumused sisekujunduses ja mis on võidutrendid uuel algaval aastakümnel.

2020. aastal on kaks - esialgu vastuoluliselt tunduvat - suundumust: luksuse otsing ja jätkusuutlikkuse vajadus. Uue aastakümne algus toob interjööri veidi 70ndate ööklubilist sädelust, sametist pehmust koos uudsete ökoloogiliste ja säästvate lahenduste ja materjalidega. Tunduvad kaks täiesti vastandlikku suunda, eks ju?!

Teine aspekt ja oluline teema uuel aastakümnel on tänapäevase elu uued vajadused. Kätte on jõudnud aeg, mil kodu on muutunud mitmeotstarbelisemaks keskkonnaks kui kunagi varem. Aina enam töötavad inimesed kodudes. Elukeskkonnast saab nüüd hübriid, kus lisaks traditsioonilistele eluruumidele on vaja lisada uut ruumi tööks ja loominguks. See loob põnevaid lahendusi ruumide segakasutuseks töö ja lõõgastumise tarvis üheaegselt.

Siit tuleneb ka see, et raamaturiiulid on tagasi ja lausa trend! Uue aja kontseptsioon on ruum, kus kõik on väga praktiliselt ja uuenduslikult läbi mõeldud ning kus ka materjalide valikus on aina rohkem ökoloogilist teadlikkust. Tootjad ja disainerid on aina enam keskendunud jätkusuutlikule ja keskkonnasõbralikule lähenemisele. On ju ehitussektor olnud üks suurimaid süsiniku jalajälgi maailmas, nüüd on ka see sektor õnneks ärganud uuematele vaadetele.

Tekstiilidest võidutsevad ikka veel samet ja velvet. Digitaalselt trükitud kangad on välja vahetunud käsitsi tikitud kangastest inspireeritud naturaalsete või paksu villase bukleekanga vastu.. Põrandaile tasub laotada paksudest villastest lõngadest kootud vaip või katta üleni villavaipkattega. Siinjuures on ikka tähtis looduslikkus ja vastutustundlik tootmine.

Põrandakattena on uuel hooajal taas esile tõusnud kork, millel on ju teatavasti imelised looduslikud omadused. Ootamatud tulijad on reljeefsed seinapaneelid – dekoratiivsed korgist või bambusest koosnevate paneelide ning pindadega, mis annavad katsudes mõnusa puutetundliku tunde. Tapeedid on võimalikult dekoratiivsete mustritega ja täiendavad vaid interjööri mõne seina näol – andes aktsendi diivanile või kummutile.

Värvidest on aastakümne alguse lemmikuteks erksad värvid - roheline, punane ja sinine - kõikvõimalikes erinevates värvingutes ning üllatus-üllatus – ka mahedad virsiku ja pistaatsia retrotoonid. Kuld, pronks ja hõbe, marmor ja graniit, klaas ja peegel – on glamuuri lisavad väikesed detailid aksessuaaride näol, mida minimalistlikkusse interjööri sellel aastal on vaja tingimata lisada! Küll väikeses koguses ning vaid  i-le täpiks.

Nii nagu artikli alguses sai mainitud on loodus ja jätkusuutlikkus selle aastakümne sisekujunduses võtmas kindlat positsiooni. Lisaks törts glamuuri. Vastutustundlik lähenemine meie valikutes kajastub sellel hooajal ka mööbli ja sisustuse valimisel.

Tule ja tutvu 2020. aasta sisekujundustrendidega lähemalt Sisustusstuudios Poodium!

Kersti Rea
Sisutussalong Poodium loominguline juht

Artiklis kasutatud pildid tootjatelt:
Modulnova, Saba, MD House, Longhi, Capo d'Opera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *