Diivanvoodi ehk diivanisse peidetud voodi

Diivanvoodi ehk diivanisse peidetud voodi

Voodiks lahtikäiv diivan – nurgaga või sirge mooduldiivan, elutuppa või lastetuppa paigutamiseks, igaöiseks magamiseks või külaliste magama paigutamiseks, modernse disaini või klassikalisega? 

Iga eelpool nimetatud vajadus nõuab ka eraldi lähenemist. Et luua tasakaal elustiili, vajaduste ja maitse-eelistuste vahel on lahenduseks pakkuda ka erinevaid võimalusi.

Igaöiseks magamiseks peab ase olema tõesti maksimaalselt kvaliteetne ja mugav, sest heast unest sõltub meie tervis.
Kui te peate oma voodit iga päev avama ja sulgema, siis peab see olema ka võimalikult funktsionaalne. 

Kõige levinum igaöiseks magamiseks mõeldud diivanvoodi süsteem avaneb mehhanismiga, mis kogu seljatoe ümberpööramisega tekitab magamisala. Selle süsteemi puhul ei tule mingeid lahtisi seljatoe patju ega muud diivanilt ära tõsta – vaid ühe liigutusega avaneb diivanist voodi. Igaöiseks magamiseks on soovitav valida just selline mudel, sest sellise diivani varustuseks on ka 17 cm paksune vedrumadrats ja stabiilsust tagav mehhanism.

Kui teil on vajadus ruumi optimeerida, siis on diivanvoodi tõeliselt oluline sisustuselement, mille pealt saab kokku hoida vägagi suurt pinda. Diivanvoodit ostetaksegi tihti just väikestesse või stuudiokorteritesse. Suuremates kodudes kasutatakse lahtikäivat diivanit pigem külalistele voodikoha tekitamiseks. Diivanvoodeid on nii 120 cm, 140 cm ja 160 cm laiustele  madratsitele – võimalused avalduvad olenevalt vajadusest ja diivani võimalikust pikkusest.

Varuvariandiks on olemas ka tugitool, mis avaneb ühele inimesele magamiseks või tumba, millest samuti saab moodustada ühe inimese aseme. Kaks viimast on aga kindlasti pigem külaliste avariivoodiks mõeldud kui enda igaöise une mõnusaks rahuldamiseks.

Enamasti on diivanvoodid kaetud kangaga. Kangaga kaetud voodiase on pehme ja õdusat meeleolu loov. Kiiretel hommikutel, kui pole aega voodit kokku lükata, võib ta jäädagi nii, sest päevatekiga kaetult mõjub ta ruumis päris voodina. Õhtul jälle on mõnus koju jõudes otse voodisse prantsatada ja väsinult telekat vaadata - mugav diivanvoodi pakub ka mitmekesisust.

Kindlasti peab tähelepanu pöörama sellele, et katteriie oleks eemaldatav ja kergesti puhastatav. Seega pole riide valik pelgalt sisustusdetail. Kui diivanvoodi katteriie on eemaldatav, saab katet mööblilt lihtsal viisil ära võtta ja tagasi panna.  Kindlasti peab aga jälgima valitud riidele puhastamiseks ette nähtud juhendeid.

Ka külla saabunud külaliste tarvis on diivanvoodi mugav lahendus. Elutoa diivanist kerge liigutusega avanev voodisüsteem sisaldab 7 – 12 cm paksust poroloonist madratsit. See võtab vähem ruumi ning tagab, et igapäevane istumine diivanil ei maksa lõivu meie endi mugavuse arvelt. Naljatades võib ju ka öelda, et kui magamine külas liiga mugav on, siis äkki külaline ei soovigi järgmisel päeval end koduteele asutada?! Poroloonist madrats täidab ajutise ööbimise vajadused ideaalselt!

Veidi mittetraditsiooniline lahendus on ehk suur nurgadiivan, millel ühte ossa on võimalik paigaldada mehhanism külalistele mõeldud avariivoodiks. Suur nurgadiivanvoodi võib osutuda aga autentseks ehteks nii sisekujunduse elemendina kui ka funktsionaalse taseme seisukohalt. See vajab küll kindlasti ruumi ja seetõttu saab seda eelistada vaid lahendustes, kus avar elamispind seda võimaldab. Sellisel puhul peab mudelit valides aga kindlasti arvestama, et diivan ei saa olla kõrgetel jalgadel, vaid valima peab mudeli mille disain ja konstruktsioon mahutab voodi mehhanismi. 

Lastetubadesse mõeldud diivanvoodid on aga hoopis eraldi teema. Tootjad on arvestanud tänapäeval valitseva ülemaailmse laste kombega teineteise juurde ööseks jääda. Ja loomulikult soovitakse neid öid ka ühes toas magades mööda saata – sest kõik need õhtused itsitamised ja salajased öised jutustamised– need ongi need magusaimad hetked. Lapsele voodit valides on võimalik ettemõtlevalt juba valida selline voodi, millel teine voodi paigutub lapse voodi alla ja on sealt kergesti välja tõmmatav. Või siis hoopis ülespoole lükatav süsteem, millest moodustub nari. Nii on tagatud sõbrale või külla saabunud vanaemale arvestatav magamisase. Variante lastetuppa on teisigi. 

Diivanvoodeid on nii modernse kui ka klassikalise disainiga. Siin väike ülevaade erinevatest stiilinäidetest: 

 

Tootja Doimo Salotti mudel Marlon on äärmiselt lihtsa klassikalise disainiga ja sobitub hästi oma aegumatus disainis ka moodsasse kodusse. Marlonil on väga lihtsalt avatav mehhanism, ilma istme- ja seljatugesid eemaldamata, moodustades suure - 212 cm pikkuse voodi. 

Tootja Saba välja töötatud diivanvoodi mudel Bed & Breakfast on modernne ja uuele põlvkonnale suunatud kergesti funktsioneeriv mudel: diivani voodiks muutmine on eriti lihtne - vaid sõrmeliigutusega saab mehhanismiga seljatoe alla keerata, misjärel tekib lisapikkus ning moodustub mugav voodi.

Tootja Zani mudel Canova on ainulaadse uusklassikalise joonega diivan, millel põhiline väärtus on funktsionaalsus: Diivani alumine osa peidab eraldi üheinimesevoodit, mille kasutamine tänu ratastel mehhanismile on väga lihtne ja mugav. Üheinimesevoodi asetamine diivani kõrvale muudab selle aga kaheinimesevoodiks. Seega väga mitmeti kasutatav.

Tootja Deas mudel Freemood meenutab aastakümnete tagust kušetti, kuid on samas moodne ja atraktiivne sisustuselement. Hästi sobiv üksikule inimesele või külalistetuppa paigutamiseks.

 

Tule ja tutvu erinevate diivanvoodi võimaluste ja uute innovatiivsete lahendustega!

 

Sisustusstuudio Poodium

 

 

Artiklis kasutatud pildid tootjatelt:
Doimo Salotti, Zani, Alberta, Saba, Deas

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *