Mööbel kui väärtuslik pärand

Mööbel kui väärtuslik pärand

Meie kultuuriruumis kahjuks suuresti puudub vanade mööbliesemete põlvest põlve pärandamise komme ja traditsioon. Pere või suguvõsaga seotud vanamööbli väärtustamine – nii emotsionaalses kui materiaalses mõttes on aga vastupidiselt mujal Euroopas vägagi levinud. Kolides uude kodusse saab tihti uue kodu interjööri planeerimine alguse just nendest, vanadest, asjadest. Perele nii väärtuslike mööbliesemete kõrvale ehitatakse uus visioon, mis ei pea sugugi olema samasugune vana. Vastupidi – üks vana ilus mööbliese minimalistlikus interjööris tuleb eriti esile ning loob aktsendi. Ja mis kõige tähtsam – selle vana kapi või laua või tugitooli näol on eksponeeritud ka sinu juured, sinu identiteet, sinu lugu. See vana sõber sinu kodus meenutab sulle - kes sa oled ja kust sa tuled.

Kaasaegse stiiliga sisustatud magamistuppa lisades antiikstiilis tugitooli või peeglilaua - annab toreda kontrasti ning muudab ruumi isikupäraseks.
Või parimast nahast valitud diivan pereisa kabinetti - mis ajaga ainult paremaks läheb, nagu vana vein..
Või väärikas, juba kaasajal disainiklassikaks muutunud tugitool elutoa diivani kõrvale.
Või väärispuidust konsoollaud esikusse.
Või hõbedaseks värvitud puitjalgadega tumba valgesse kööki...
Valikuid on mitmeid.

Aga kust võtta perega seotud väärtmööblit, kui me tuleme hoopis teisest keskkonnast kui muu Euroopa? Ehk on nüüd meilgi aeg käes, et alustada uut pärandi vormi – soetada kasvõi üksikute mööbliesemete näol väärtusi, mida omaenda ajalukku jäädvustada ja lastelastele edasi pärandada?

Aeg läheb ruttu ja varsti ongi täna ostetud tool või diivan 50 aastat vanad ja nii see väärt asi ajas väärtustub veelgi. Tähtis on valida need erilised mööbliesemed tõepoolest parimatelt tegijatelt ning silmas pidades, et nende toodete tegemiseks on valitud ajatu disain ja väärt materjalid.

Mõned näpunäited väärtesemetele, millest võiks saada sinu mööblipärand tulevastele põlvkondadele

Gianfranco Ferré kodukollektsioon koos oma diivaniga  “Bradmore”  on ere näide sellest, kuidas saab klassikalist mööblieset harmooniliselt segada kaasaegse disaini keskkonda. Diivan mõjub oma vintage-võluga  ja rafineeritusega interjööris kui tõeline pärl, lisades kogu interjöörile eklektilist elegantsi.

Tootjafirma Longhi ovaalne, ristkülikukujuline või ümmargune eebeni- või pähklipuidust viimistlusega söögilaud on uhkuseks igale kodule. Puidu kaunis muster on raamitud täispuidust servaga. Laua keskel pöörlev marmorist serveerimisalus toob erinevate materjalide kaunid mustrid ja struktuurid eriti esile. Söögilaud on oma lihtsuses ometi nii eksklusiivne ning ei kaota ajas kunagi oma väärtust.

Longhi konsool Laurie on imeilusaks aktsendiks ka minimalistlikus interjööris. Matt-eebenipuust marmorplaadiga seinaäärne lauake on tõeline väärtese, mida edasi pärandada oma tulevastele põlvedele. Tellides on võimalik valida pealisplaati erinevate marmorite vahel. 

Firma Ulivi tugitool Ginny muutub ajas vaid kaunimaks. Ja seda tingib tugitoolile valitud ülikõrge naha kvaliteet, mis aja möödudes muutub vaid paremaks - nagu vana vein. Ajahammas ei hammusta seda nahka, vaid kaunistab. Ostes mõtle sellele, kuidas seda tooli jätkub rõõmuks veel sinu paljudele järelpõlvedele.

Gianfranco Ferré toolist Hug saab skulptuurne element sinu kodus. Selles toolid avaldub sügav austus vana käsitöötraditsiooni vastu. See on sümbioos klassikalise stiili ja innovatsiooni vahel. Kumerad puitkonstruktsioonid ja triibuline padja minimalism loovad aegumatu elegantsi, mida võib julgelt paigutada ka kõige moodsamatesse interjööridesse.

Sisusta oma kodu mõne väärtusliku mööbliesemega, mis toob sinu perele rõõmu ja loob nostalgiat läbi ajalise kulgemise. Väärtusliku mööblieseme hind vaid kasvab, rääkimata emotsionaalsest väärtusest, mida rahas ju mõõta ei saa. Üht väärt eset iseloomustab ehtsate materjalide kasutamine, professionaalsus nii valmistamise kui disaini osas.  Ja veel on üks aspekt - ilu lihtsus. Justnimelt lihtsuses peitubki elegants ja tuleviku rariteetsus.

 

 

Kersti Rea
Sisutussalong Poodium loominguline juht

 

Artiklis kasutatud pildid tootjatelt:
Gianfranco Ferré, Longhi, Ulivi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *