Itaalia köögimööbel sillutab tee Itaalia köögimaailma

Sisustusstuudio Poodium - Itaalia köögis Itaalia retseptid

Oma 21-aastase koostöö jooksul Itaaliaga on meist saanud pühendunud Itaalia fännid. Meile meeldib Itaalia juures kõik – see imetabane maa oma imeilusa looduse, arhitektuuri ja kunstiga; ilusad itaallased oma laheda elustiili ja rõõmsa ellusuhtumisega; restoranid ja lahked koduköögid, mis igal reisil taas ja taas võluvad meid jäägitult ära oma hea veini ja imemaitsva toiduga.

Neli aastat tagasi hakkasime õhtuti, peale päevast sisustamise tööd, oma stuudio köögis tegema väikesele huviringile toiduõhtuid. Teeme koos ja sööme koos ja joome Itaalia veini peale! Ja tunneme end külmadel talveõhtutel peaaegu sama hästi kui Itaalias! Kuna oleme alati olnud suured toidugurmaanid, siis kus veel on paremat kodugurmeed kui Itaalias! Igale itaallasele on just tema ema tehtud toit parim – parem kui kuskil restoranis pakutu või sõbra naise tehtu. Nii olemegi oma paljudelt Itaalia reisidelt kokku kogunud oma lemmikretsepte. Toidutegemist on lähedalt nuusutada saadud nii Lõuna-Itaalia kodus elades, kui restorani köögis abiks käies. Loomulikult on seal võtmesõnaks nr 1 värske tooraine, kuid on ka siin võimalik nii mõndagi komponenti kohaliku värske tooraine näol leida või asendada ning saavutada peaaegu sama hea tulemus. Peaaegu! Sest sealne kohalik mamma teeb ju ikka kõige paremat – seda ei tohi unustada!

Eestlase toidulaud oleneb paljuski õues valitsevatest kraadidest. Itaalia toit on enamasti jahutav, aga ei puudu ka neil soojendavad liharoad, hautised ja supid, mis meie külmadesse sügis-talvistesse päevadesse kui rusikas silmaauku sobivad. Regiooniti on Itaalia köök ju väga erinev, eks sealgi on mägede vahelistel aladel külma ja rõsket ilma, kus restoranis pakutud tummine oasupp ei meenutanud meie mõistes kuidagi Itaaliat. Aga nii kui kevad läheneb, tuleb vastupandamatu isu värske pasta järele, suve saabudes jälle ilmuvad menüüsse veelgi kergemad road. Vot seda kõike arvestades on ka siin võimalik Itaalia toite täie rinnaga nautida.

Hakkame aeg-ajalt blogisse oma Itaalia köögi lemmikuid retseptide näol üles riputama – nii et püsige lainel, kel huvi!Spigola al sale
Soolakoorikus küpsetatud huntahven


Läks aastaid mis läks, aga lõpuks ilmus ka Eesti poodide lettidele see meie lemmik-kala Itaalia toidulaualt – spigola – ehk huntahven. Maitsvaid retsepte huntahvenast on nii mõnigi, aga kõige maitsvam, lihtsam ja vähem vaevanõudev on see kala valmistatuna soolakoorikus. See valmistamisviis ei levita kööki kalahaisu ega tekita kalarasvaseid panne – libistad vaid kasutatud soola elegantselt prügikasti.Foto: Raido Huberg

Vaja läheb:

Osta nii mitu huntahvenat kui on sööjaid.

Sidruniviile – igasse kalasse 2-3 tk

Rohelisi maitsetaimi – peterselli, tilli, tüümiani vm meelepärast

tükike võid

2-3 kg soola – olenevalt kalade arvust (mina ostan Maxima poest kivisoola, mis on odavaim ja arvatavasti ka parim selle roa valmistamiseks)

vett – umbes klaas, või rohkem
Foto: Raido Huberg

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Sega kausis sool paraja koguse veega – et moodustuks kleepuv ja kokkujääv soolasegu. Aseta roogitud ja majapidamispaberiga kuivatatud kalale kõhtu mõned sidruniviilud ja maitserohelise lehed , sutska sisse tükike võid. Laota soolakiht kala alla jäävale ahjupanni pinnale. Vaata, et kala kõhuääred oleksid kenasti kohakuti ning vooderda kala igalt poolt üle soolamassiga. Patsuta soolakoorik tugevasti kinni ning küpseta kuumas ahjus umbes 20 minutit (vastavalt kala suurusele). Ära unusta kala ahjust välja võttes soolakoorikusse pikaks ajaks seisma, sest üleküpsenult muutub kala liha kuivaks ja tundetuks. Kui õige aeg käes – eemalda ettevaatlikult soolakoorik ja võta kala soolapadjalt. Aseta terve kala taldrikule või puhasta ise eelnevalt nahast, mis kerge liigutusega lihalt eemaldub. Serveeri koos rohelise salatiga. Soolakoorikus küpsetatud kala jääb tõeliselt hõrk – mahlane ja õrn.

PS! Selle retsepti järgi võib ka Eesti vetest püütud kalu valmistada – lõhet, siiga jm. Suuremad kalad vajavad veidi pikemat küpsemisaega. Soomusega kaetud kala saab koos soomusega küpsema panna, pärast koorid üleliigse koos nahaga lihalt.

Buon appetito!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *