Kuidas planeerida kööki väikses ruumis?

Kompaktne köök väikeses korteris

Köök on üks olulisemaid ruume meie igapäevaelus. Kui köök avaneb elutuppa – nagu praegusel ajal tavaks – muudab see köögi kõige elavamaks keskkonnaks meie kodus. Piiratud ruumi puhul kööki planeerides ei pea tingimata ilust ja praktilisusest loobuma, vastupidi – see on eriti tähtis just väikeste köökide puhul, kus kõik peab hästi toimima ja olema kompaktne.  Hästi läbimõeldud köögiplaneering annab köögi kasutajale olulisi lisavõimalusi ja -väärtusi.

Köögi puhul kehtib reegel: köögimööbel peab olema 100% funktsionaalne ja omanik ei tohi mõnusast köögis toimetamise võimalusest puudust tunda, sest köögiala on keskkond, kus veedame tihtilugu enamuse oma ajast – kas üksi, koos perekonna või sõpradega. Toiduvalmistamine, koosolemine ja söömine peab olema maksimaalselt tore, sest ebamugav keskkond teeb rahutuks ning nii ei valmi head söögid! Iga köögiseade peab vastama juurdepääsetavuse ja mugavuse kriteeriumitele, mis tagab et sinu köögis valmiksid parimad palad! Ergonoomika on võtmesõna!

Liigagi tihti avastavad kliendid meiega köögijuttu ajama tulles, et liiga väike köögiala ruum ei võimalda neil mahutada kõike vajalikku. Uut kodu ostes oli silme ees uus ja vägev unistuste köök, kuhu kõik soovitu kenasti ära paigutus. Tihti on nii just värskete korteri omanikega, kuhu arendajad on sisse planeerinud ilmetu nurgaköögi. Aga on olnud ka mitmeid nördinud värskeid majaomanikke, kellele alles kööki tellima tulles avaneb tõsiasi, et maja on küll suur ja avar, aga köögiosa ei kata nende ootusi ja vajadusi.

modernne ja funktsionaalne köögimööbel PoodiumistTihti päästab väljapääsmatuna paistva olukorra nurgaköögist loobumine, lineaarse  köögivöö ja köögisaare või poolsaarega planeeringu soovitamine. Justnimelt – saare kasutuselevõtt väikeses ruumis. Saare või poolsaare kasutamiseks ei ole ilmtingimata vaja suurt maja või avarat stuudiokorterit. Saar võimaldab leidlikult ära paigutada kõik pererahva vajadused ning seob köögiareaali mõnusalt avatud elutoaga ühtseks tervikuks. Tõsi – see variant nõuab tihti veidi ehituslikke muudatusi, kuid tasub ennast igati ära. Saare või poolsaare olemasolu võimaldab muuta seinaäärse köögivöö maksimaalselt praktiliseks ja käepäraseks – sinna saab paigutada  kodumasinad, mis elutuppa ei paista – ning valides köögimööbli värviks või spooniks elutoaga kokkusobiva tooni on võimalik köök muuta elutoaga kokku kuuluvaks osaks. Juhul, kui ehituslikult enam midagi muuta ei saa võib saare keskne blokk olla ka lihtsalt funktsionaalne tugipunkt lineaarsele osale – lisakappide ja tööpinna näol.

Saare toapoolset tagaseina võib planeerida erinevalt – väljaulatuva baariletina, kus on mõnus kiiret hommikukohvi juua või külla saabunud sõpradele aperitiivi pakkuda. Või kujundada saare tagasein hoopis elutuppa avanevate riiulitega diivani või tugitooli taguseks elutoa osaks. Sel moel moondub köögimööbel märkamatult elutoa osaks, kus saab mängida juba efektsete sisustuselementidega elutoa liitena. Saarele või poolsaarele on võimalik kinnitada ka normaalkõrgusel söögilauaplaat, mis võimaldab väikese elamise puhul ruumi kokku hoida ja köögiareaali võimalikult funktsionaalselt toimivaks muuta.

     

Imetillukese köögiruumi saab muuta funktsionaalsemaks ka võttes kasutusele tööpinna alla peituvad väljatõmmatavad lauad, mis ei võimalda pelgalt suuremat lisaruumi õhtusöögiks valmistumisel, vaid ka täiendavat pinda saabuvatele külalistele roogade serveerimiseks .

Pole vahet, kas olete klassikalise stiili välja valinud või eelistate oma kööki modernse ja minimalistliku viimistlusega kööki – eelpool kirjeldatud ideed kehtivad ühtemoodi. Funktsionaalsus ja läbimõeldud lahendus võimaldavad teil oma köögis kõike käeulatuses hoida. Nutikalt planeeritud köögiareaal võimaldab ruumi siduda söögi- või elutoa loogiliseks osaks, üllatades sind ennastki oma ilu ja praktilisusega – iga päev jälle uuesti!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *